Speeltuin in zelfbeheer van bewonersSitemap

Over de Zandloper

Buurttuin de Zandloper is een speeltuin die in volledig zelfbeheer is van bewoners van de Rivierenwijk. Van het dagelijks openen en sluiten van de speeltuin tot aan het draaien van de wekelijkse activiteiten en het organiseren van grotere periodieke evenementen. Alle activiteiten worden zonder de inzet van professionele krachten bedacht en uitgevoerd. Buurttuin de Zandloper is een speeltuin van en voor buurtbewoners.

Zonder kapitein is elke organisatie stuurloos. In het geval van buurttuin de Zandloper zijn het Siham Chemlal en Anita de Rooij die ervoor zorgen dat de buurttuin dagelijks open gaat en dat bezoekers en buurtbewoners een aanspreekpunt hebben. Dit betekent niet dat zij het alleen doen. Bij buurttuin de Zandloper is de betrokkenheid van de bezoekers, in dit geval de ouders van de bezoekers, erg groot!

Ondanks dat de buurttuin qua organisatie helemaal van deze tijd is, bewoners voeren immers de regie, is het qua accommodatie en fysieke omgeving vooral een erfenis van 30 jaar jeugdbeleid. Bij de overname van de speeltuin door buurtbewoners is het traject ingezet om naast maatschappelijke en organisatorische vernieuwing ook richting fysieke vernieuwing te werken. In 2014 hebben wij het plan ingediend bij de gemeente Utrecht om onze speeltuin een groene transformatie te geven. Wij willen dit stukje Rivierenwijk teruggeven aan de natuur! Rivierenwijk is een wijk met vrijwel geen groen, veel asfalt en betonnen stoeptegels. Dit moet voor opgroeiende kinderen niet de norm worden! Door alle stoeptegels in buurttuin de Zandloper te vervangen door gras en de speeltoestellen onder te brengen op speeleilanden in het gras krijgt de Rivierenwijk een ware groene buurttuin.

plattwegrond_nw_zandloper

Hoewel de buurttuin oorspronkelijk een jonge doelgroep had moet de buurttuin meer zijn dan een speeltuin. In de nieuwe plannen is er ook ruimte voor de veelal vergeten senioren in de Rivierenwijk. Wij hebben het plan om het tuinhuisje om te toveren in een multifunctionele activiteitenruimte waar onder andere senioren fijn kunnen vertoeven.

zandloper_logo_kleiner